Voorbereiden op oorlog


Sinds de oorlog tussen Rusland en Ukraine is het duidelijk dat we een oorlog die ook ons treft, niet kunnen uitsluiten. Maar hoe kan je je beschermen en voorbereiden op een oorlog? En is dat eigenlijk wel nodig?

Bij de meeste oorlogen sterven meer burgers dan militairen. Wat is de reden hiervoor? Voornamelijk… verstoring! Verstoringen van alles wat je als normaal beschouwd dat leid tot sterfte door honger en ziektes.

Hoe preppen voor oorlog? Wat moet je in huis hebben?

  1. 9 liter flessenwater in huis per persoon.
  2. Een betrouwbare waterfilter.
  3. Voedselvoorraad voor 30 dagen.
  4. Een noodradio die je op de hoogte houd van veranderingen in de situatie.
  5. Een goede EHBO kit is essentieel.
  6. Neem je dagelijks medicijnen voor een chronische aandoening (hoge bloeddruk, hartprobleem,…)? Leg dan een voorraad aan voor meerdere maanden. Ook een basis voorraad medicijnen tegen pijn, diarree en koorts heb je zeker nodig.
  7. Warme kledij en slaapzakken.
  8. Een zak of hoofdlamp met extra of oplaadbare batterijen zorgen dat je licht hebt bij een blackout.
  9. Gasvuurtje.
  10. Een goed gevulde rugzak zodat je indien nodig kan vluchten of je verplaatsen.

Flessenwater

Een mens kan slechts 2 a 3 dagen zonder water. Daarom zijn een voorraad flessenwater en een betrouwbare waterfilter noodzakelijk. Bij een oorlog kan water snel niet meer zomaar uit je kraan komen. Dit kan door het breken van leidingen, tekort aan stroom om water te pompen en te filteren maar ook door mogelijke vervuiling van beschadigde riolering, gebouwen of industrie.

Waterfilter

Flessenwater is een goede oplossing voor enkele dagen te kunnen overbruggen maar het is zwaar en het neemt veel plaats in. Daarom is een waterfilter de beste oplossing voor meerdere dagen of als je je moet verplaatsen. Een goede waterfilter die je elke dag kunt gebruiken beschermen je ook tegen vervuilingen die tijdens een oorlog van lekkende rioleringen of beschadigde industrie gebouwen in je kraantjes water terecht kan komen.

Voedsel

We zijn het gewoon om naar de supermarkt te gaan en daar volle rekken te zien. Maar daar komt enorm veel bij kijken. Onze voedselketen is enorm fragiel. Een verstoring in slechts 1 stap van deze voedselketen door een tekort aan stroom voor koeling, water voor velden, benzine voor transport/oogsten en mensen voor dat alles draaiende te houden… zorgt er binnen enkele dagen voor dat je winkel leeg is. Neem daarbij dat mensen bij het zien hiervan snel aan het hamsteren slagen, versnellen dit alleen maar.

Een voedselvoorraad voor 30 dagen is daarom enorm belangrijk om een voedselcrisis te kunnen overbruggen en voor een oplossing te zoeken.

Noodradio

Informatie is enorm belangrijk. Reken er daarom op dat bij een oorlog informatie snel een doelwit is, zoals zendmasten voor je mobiele telefoon en televisie. Een klein noodradiootje van een paar euro zorgt in dit geval dat je altijd op de hoogte bent en tijdig kan reageren op gebeurtenissen.

EHBO kit

Iets wat normaal een klein ongelukje is, kan tijdens een oorlog al snel een groot probleem zijn als je niet bent voorbereid. Met ziekenhuizen die snel vol liggen en overwerkt personeel, moet je meestal op je zelf kunnen rekenen. Een goede EHBO kit zorgt er voor dat je wonden snel kan ontsmetten en doen genezen. Kan je dit niet dan kan een klein wondje dat gaat ontsteken al snel leiden tot grote problemen.

Medicijnen

Bij een oorlog zijn er meerder factoren die er voor zorgen dat er snel een medicijnen te kort is:

  • Medicijnen komen uit heel de wereld en door verstoring van havens en transport kan dit voor grote problemen zorgen.
  • De algemene vraag naar medicijnen is bij een oorlog altijd groter dan normaal. Niet alleen voor gewonden maar ook voor ziektes als gevolg van verstoringen.
  • De vraag naar medicijnen is vrij constant normaal en fabrieken zijn daar op afgesteld. Bij een plotse meervraag kunnen fabrieken die nu al meestal 24/7 produceren, de meervraag niet opvangen.

Leg daarom zeker een basis aan medicijnen aan voor pijn, koorts en diarree. Heb je een chronische aandoening waarvoor je dagelijks medicijnen nodig hebt, leg hier dan zeker ook een voorraad van aan. Jodiumtabletten zorgen ervoor dat je ook voorbereid bent op een kernoorlog of kernramp als geval van een oorlog.

Warmte

Met tekorten aan gas en stroom is het in de winter al snel koud. De beste manier om je hier op voor te bereiden zijn:

  • Warme kleding
  • Slaapzakken
  • Isoleren: Een goed geĆÆsoleerde woning zorgt er voor dat je veel minder stroom en gas nodig hebt om je woning te verwarmen. Dit is zeker interessant bij een oorlog waar er mogelijk tekort of rantsoenering zijn van gas en stroom. Gemiddeld bespaar je voor elke 8 euro aan isolatie, 3 euro aan verwarming per jaar. Op 2 a 3 jaar heb je dit al snel terugverdient. Dus zeker het overwegen waard.

Licht

Tijdens een oorlog is stroomvoorziening zeer fragiel en komen en vaak meerdere keren per dag blackouts voor. Een zak of hoofdlamp zorgen er voor dat je ook tijdens deze periodes dingen kan doen die anders heel moeilijk zijn zoals iemand verzorgen, je verplaatsen, eten bereiden en informatie lezen.

Gasvuurtje

Een klein gasvuurtje met een voorraad gasflessen is goed voor meerdere redenen:

  • Water koken en ontsmetten
  • Warme maaltijden bereiden: Eten dat boven 70 graden geweest is (best 100 graden) is veiliger voor consumptie
  • Vuur aanmaken

Rugzak

Een goed gevulde rugzak die je bij een noodgeval snel kan meenemen is zeker nodig bij een oorlog. Niet alleen is er een grote kans dat je om te schuilen meerdere uren of dagen van huis bent maar ook een kans dat je je naar veiligere oorden moet verplaatsen voor enkele weken of maanden. Hierbij is een goed gevulde rugzak of ook wel “Bug-out-bag” genoemd essentieel.

Ook belangrijk

  • Heb je huisdieren? Voorzie dan ook het nodige voor hun.
  • Zie je slecht? Zorg dan zeker voor een reservebril of voorraad lenzen.
  • Heb je een rolstoel nodig? Voorzie dan reserveonderdelen.

De hierboven vermelde stappen zijn de meest belangrijk om jezelf, je naasten en je gezin te voor te bereiden op een oorlog. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op rampen en noodsituaties raden we je aan je in te schrijven voor het volledige NuPreppen-Stappenplan.

Hoe voorbereiden op oorlog?

  • Batterijen: Zorg dat de batterijen van je telefoon, radio en andere elektronische toestellen volledig opgeladen zijn.
  • Water, stroom en gasleidingen: Zorg ervoor dat je zeker weet waar je deze kan dichtdraaien of afzetten indien ze beschadigd raken.
  • Ramen: Zorg ervoor dat je materiaal heb om deze te kunnen repareren bij beschadiging. Ze zijn het meest fragiel in je woning. Dekzeilen of hout zijn hier goed voor.
  • Alarmdienst: Schrijf je in op de alarmdienst van je land om tijdig op de hoogte te zijn van veranderingen in de huidige situatie. Dat kan je hier doen voor Belgie en Nederland.
  • Jodiumtabletten: In geval van een oorlog met een land met kernwapens of indien je dichtbij een kerncentrale woont, haal je ook best jodiumtabletten in huis. Meer over voorbereiden op een kernoorlog vind je hier.
  • Betalingen: Digitaal betalen tijdens een oorlog is voor vele redenen niet altijd mogelijk. Baar geld is een oplossing. Maar ook dit kan snel zijn waarde verliezen. Goud behoud goed zijn waarde maar is niet makkelijk te gebruiken als betaalmiddel. Je kan het echter wel omruilen voor baar geld waar je dan met kan betalen. Dus een deel baar geld en een deel omzetten naar goud is de beste keuze.
  • Schuilen: Waar kan je het beste schuilen? Al eens over nagedacht. Meestal is dit een kelder, ondergrondse garage of metro. Denk na over waar de dichtstbijzijnde goed schuilplaats is die je makkelijken veilig kan bereiken.
  • Water: Met de waterfilter die je hebt kan je natuurlijk water filteren, enkel als je water hebt. Zorg dat je emmers, bad of zelfvullende waterton zo veel mogelijk gevuld zijn.
  • Auto: Zorg dat je auto gevuld is met brandstof of volledig opgeladen.

Wat te doen tijdens een oorlog?

Luchtalarm en bombardment

  1. Blijf weg van ramen en deuren en verplaats je zo snel mogelijk naar je schuilplaats.
  2. Neem zeker ook je noodradio en water mee zodat je op de hoogte kan blijven van wat er buiten gebeurd.
  3. Wacht lang genoeg. Meestal komen aanvallen in verschillende golven. Het is niet om dat de eerste golf voorbij is dat het veilig is.
  4. Bij herhaaldelijke aanvallen ben je veiliger als je je naar het platteland verplaatst.

Trek geen aandacht

Als je het NuPreppen-Stappenplan volgt dan ben je altijd goed voorbereid op noodsituaties, rampen en natuurlijk ook oorlogen. We proberen zoveel mogelijk mensen voor te bereiden, daarom is het programma ook volledig gratis. Maar er zullen altijd mensen zijn die niet voorbereid zijn. Daarom is het belangrijk om niet te veel aandacht te trekken of te laten zien dat je wel goed voorbereid bent tijdens een oorlog om jezelf en je voorraad niet in gevaar te brengen.

Vertrek op tijd

Je woning achterlaten is niet makkelijk, daarom wachten mensen dikwijls te lang om naar veiligere oorden te vertrekken. Luister goed naar de informatie op je noodradio en vertrek indien nodig op tijd naar een veiliger locatie.

Communicatie

Zorg ervoor dat je altijd je noodradio, tv of nieuws hebt aanstaan om tijdig op de hoogte te zijn van belangrijke veranderingen.

Rugzak en Bug-out-bag

Zorg dat je rugzak (ook wel Bug-out-bag genoemd door preppers) altijd klaar staat, aangevuld en onderhouden is om te vertrekken op elke moment indien nodig. Naar het platteland, naar de schuilkelder of naar een opvangplaats.

Recent Posts